Samenstelling van kamelenmelk

Het NIZO onderzocht rauwe, onbewerkte kamelenmelk, kamelenmelk ingevroren in een tunnelvriezer, kamelenmelk ingevroren in een gewone diepvrieskist en melkpoeder, gemaakt van verse kamelenmelk (sproeidrogen). Kamelenmelk bevat minder eiwit, vet en lactulose dan koemelk (3.4 % tegen 4.2%, resp. 4.2% tegen 4.7% en 4.3 tegen 4.9 %) overeenkomend met elders verrichte onderzoeken.

Melkpoeder van kamelenmelk is beter oplosbaar dan melkpoeder van koemelk (oplosbaarheidindex 74% resp. 63%). Bij het maken van koemelkpoeder wordt de oplosbaarheid verhoogd door allerlei behandelingen, waardoor de samenstelling van de koemelk melk verandert. Deze behandelingen zijn niet nodig bij het maken van kamelenmelkpoeder. De samenstelling van de melk eiwitten is nauwkeurig onderzocht met ultracentrifuge, HPLC en Electrophorese.

Reacties zijn gesloten.