Gezondheidbevorderende eigenschappen

Kamelenmelk staat van oudsher bekend om de gezondheidbevorderende eigenschappen (1). De Voedsel en Landbouw organisatie van de Verenigde Naties, de FAO adviseert dan ook de productie van kamelenmelk op te voeren (2). Sinds 2007 is kamelenmelk in Nederland beschikbaar. Sindsdien zijn diverse oriënterende onderzoeken verricht als basis voor uitgebreid onderzoek naar de gezondheidclaims. De resultaten worden hier samengevat.

Koemelkallergie

Het koemelk eiwit ß-lactoglobuline is de belangrijkste oorzaak van koemelkeiwit allergie. Ook geitenmelk en paardenmelk bevatten dit eiwit. Kamelenmelk bevat, evenals humane melk, geen ß-lactoglobuline. Koemelk allergie kan ook veroorzaakt worden door overgevoeligheid voor beta-caseïne. Kamelenmelk bevat ook beta-caseine, maar de structuur van dit eiwit in kamelenmelk is heel anders dan de structuur van dit eiwit in koemelk.

Reacties zijn gesloten.