Conclusies

Nederlandse kamelenmelk verschilt niet van kamelenmelk in Afrika en het Midden-Oosten. Kamelenmelk bevat minder eiwit en lactose dan koemelk. Kamelenmelkpoeder is beter oplosbaar dan koemelkpoeder. De samenstelling kamelenmelk eiwitten en caseïnes verschilt van die in koemelk. Deze specifieke kamelenmelk eiwitten verklaren mogelijk specifieke gezondheidbevorderende eigenschappen. Kamelenmelk bevat geen ß-lactoglobuline, en lijkt daarom geschikt voor mensen die allergisch zijn voor ß-lactoglobuline, de meest voorkomende oorzaak van koemelk allergie.

Voedingsclaims worden onderscheiden in (a) claims die aangeven wat een voedingsmiddel bevat en (b) gezondheidsclaims. De afwezigheid van ß-lactoglobuline kan onder de eerste claim vallen. De betekenis voor mensen met suikerziekte en darmziekten onder de tweede. Inmiddels zijn Wageningen Universiteit en Ziekenhuis Gelderse Vallei Ede grootschalig onderzoek gestart om deze gezondheidsclaims wetenschappelijk gedegen te onderbouwen.

Reacties zijn gesloten.